Johan Trouve usa-valet blogginlägg

Tankar om ett nytt ledarskap

Gårdagen var fylld av tankar kring vad ett nytt amerikanskt ledarskap kan innebära för världen, Sverige och Västsverige.

Jag blev kontaktad av flera medier som ville veta vad denna utveckling kan innebära för ett västsvenskt näringsliv. Bla blev jag intervjuad i Västnytt. Du kan se klippet längst ned i den här texten.

Flera medlemmar hörde av sig och diskuterade sina farhågor inför framtiden.

Jag fick också ett mail av Bert-Inge Hogsved, grundare av ett av Västsveriges mest framgångsrika företag, Hogia. Bert-Inge har skrivit en politisk krönika om ämnet. Jag vill gärna dela med mig av den då den är tankeväckande och läsvärd. Så här ger jag ordet till Bert-Inge.

/Johan

En politisk krönika skriven på morgonen den 9 november 2016
(Detta är första gången jag skrivit en sådan.)

Min förste chef hette Willy Barnevik. Han var bror till den mer välbekante Percy Barnevik.

Willy hade ett mycket abrupt sätt att delegera ansvar på. Han hade på väggen bakom sin skrivbordsstol en tavla med devisen: ”Don´t bring me problems – bring me solutions !”

Han drillade oss unga ingenjörer i att inte komma med problem till honom utan att samtidigt ha med oss antingen färdiga lösningar eller åtminstone genomtänkta alternativ till lösningar.

Donald Trump borde ha fått sin skolning av Willy Barnevik i stället för av McCarthy-medarbetaren Roy Cohn.

Det som Trump gjort under det senaste halvåret har varit att rada upp problem efter problem i det amerikanska samhället – verkliga eller påhittade/lögnaktiga problem. Däremot har han i stort sett aldrig tvingats svara på HUR han skall hantera och lösa problemen. I stället har han, när politiker, journalister och andra begärt besked om hur han skall gå till väga för att lösa ett visst problem gjort vad Roy Cohn lärde honom: ”Om du ansätts hårt av någon, så slå till mot denne ännu mycket, mycket hårdare. Och erkänn aldrig, ALDRIG, att du har fel i en fråga !”.  (Citaten är hämtade ur de TV-dokumentärer om Trumps och Clintons respektive bakgrunder som visats de senaste dagarna.)

Trump har klarat sig undan genom att göra vad Cohn lärt honom. Han har inte vid något tillfälle tagit tillbaka något som han påstått. Ingen, inte någon enda, har orkat stå emot honom och tvinga fram konkreta lösningar på de problem han beskrivit. Den f d dokusåpaartisten har klarat sig genom att tillräckligt högljutt proklamera ”We will make America great !” som det som löser alla problem. Eftersom han (bokstavligen) varje dag kommit med ett nytt stort och spännande medialt utspel – så har de som i rollen av ”den tredje statsmakten” skulle ha skärskådat det han sa dagen före, lystet kastat sig över nästa stora grej, nästa påstående eller lögn för att i journalistisk tävlan nå de största upplagesiffrorna.

Trump har helt tydligt också på ett suveränt skickligt sätt anammat, och tillämpat, en annan trossats som tillskrivs McCarthy-isten Cohn: ”Om man säger en lögn tillräckligt många gånger så blir den till slut en sanning”.

Suck …

Det hade varit roligt att vakna upp till en vinnande Hillary Clinton. Jag är övertygad om att hon under sin kommande presidentkarriär skulle ha gjort så mycket positivt och varit med om att driva världen framåt inom så många områden, från miljö till jämställdhet, från samarbete mellan människor och regioner i stället för en isolationism som nu hotar.

Och så blev det Trump.

Först var det Brexit. Nu blev det Trump. Och runt om i Europa lyckas karismatiska ledare få folk med sig på att stänga gränser (i antingen fysisk eller i bildlig bemärkelse), fängsla politiska motståndare, begränsa yttrandefrihet och andra förmåner som de flesta av oss tar för givna.

Mot denna trista bakgrund känns det väldigt, väldigt skönt att känna det oberoende och den trygghet som det innebär att verka i ett företag som är så ekonomiskt urstabilt som Hogia och som samtidigt har ett så starkt moment av utveckling och framåtskridande som vi har idag.

Bert-Inge

——-

Västsvenska Handelskammaren om en framtid med ökad osäkerhet.
Inslaget börjar 2 minuter in i sändningen.